preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek

 

Naši nastavnici su bili kao mi-možete li vjerovati? Uvjerite se i sami!

Smiješna strana crtića

Sigurno se i vi rado odmorite od školskih obveza i nasmijete uz par humorističnih crtića. U vrijeme kada  su naši učitelji bili maleni i oni su imali svoje najdraže crtiće i s radošću ih gledali. Saznali smo da li i oni još zavire na televizijske ekrane te što im je tamo najdraže.

Mirjana Posavac, nastavnica fizike i matematike

Koji ste crtić obožavali u ranom djetinjstvu?

Baltazar.

Zavirite li i danas s djecom na televizijske ekrane i pogledate koji crtić?

Da, posebno volim dugometražne crtane filmove.

Mora li crtić zadovoljiti neke osobine da uživate u njemu?

Volim izmišljene,bajkovite priče,pune humora i dobre animacije.

Imate li neku "foru" iz crtića koju volite?

Moja djeca često gledaju određeni crtić, sve dok ne zapamte napamet pojedine dijelove, zatim nam je fora ubacivati te rečenice i razgovoru ili igri.

Koristite li ju u svakidašnjem životu?

Samo u igri sa svojom djecom.

Sandra Marjanović, nastavnica likovne kulture

Koji ste crtić obožavali u ranom djetinjstvu?

Oduvijek sam voljela gledati gotovo sve crtiće, najviše u sjećanju su mi ostali profesor Baltazar i Cipelići.

Zavirite li i danas s djecom na televizijske ekrane i pogledate koji crtić?

Imam kćerku od  četiri i pol godine koja stalno gleda crtane. A ja se previše ne brinem, stvarno ih volim gledati.

Mora li crtić zadovoljiti neke osobine da uživate u njemu?

Uvijek ima boljih i lošijih, kao i kod filmova. Volim kada imaju zanimljivu radnju i likove, ne volim „muške“ crtiće, npr. o autima,robotima,...

Imate li neku "foru" iz crtića koju volite?

Ne mogu se sada sjetiti neke posebno,ali od novijih crtanih dobre fore su u Ledenim dobu ili Shreku.

Koristite li ju u svakidašnjem životu?

Ne.

Blaženka Matijević, nastavnica biologije i kemije

Koji ste crtić obožavali u ranom djetinjstvu?

Toro i Pončo,Vila Amalka i profesor Baltazar.

Zavirite li i danas s djecom na televizijske ekrane i pogledate koji crtić?

Svakodnevno uz svoju djevojčicu - trenutno najviše volimo gledati Doru i Winxice.

Mora li crtić zadovoljiti neke osobine da uživate u njemu?

Ne baš, ali nije na odmet da bude smiješan, bajkovit i s puno čarolija.

Imate li neku "foru" iz crtića koju volite?

Da, „čarobiranje“ iz profesora Baltazara!

Koristite li ju u svakidašnjem životu?

Da! U svom poslu i ja „čarobiram“ dok „kemičarim“! Ha ha!

Vesna Štefičar, nastavnica povijesti

Koji ste crtić obožavali u ranom djetinjstvu?

Pčelica Maja, Zekoslav Mrkva,Eustahije Brzić itd.

Zavirite li i danas s djecom na televizijske ekrane i pogledate koji crtić?

Često i previše. Imam malu djecu od 9 i 5 godina i svakodnevno gledaju crtiće na MAX TV-u. Mogu se pohvaliti i zavidnom kolekcijom od oko 200 naslova na DVD-ima. Svako malo ja i suprug imamo „kino večer“- odgledamo jedan dugometražni crtić s djecom i uživamo.

Mora li crtić zadovoljiti neke osobine da uživate u njemu?

Da! Mora imati zanimljivu priču i biti duhovi .Jako je važna dobra sinkronizacija na hrvatskome jeziku.

Imate li neku "foru" iz crtića koju volite?

Naravno! Više njih… npr. Iz Tarzana-gorila (ne previše bistra) kaže:“Mama,razbio sam jastuk…opet“(a  jastuk mu je zapravo kamen! )

Koristite li ju u svakidašnjem životu?

Da, npr . pjesma iz "Madagaskara" Volim se gibat gibat... ili pak iz Zekoslava Mrkve „Čuj, kaj te muči Njofra“! I druge.

                Roberta Zorinić

 

 

Najbolja mjesta za slavlje

Prava stvar na pravom mjestu

Svi želimo da nam proslava rođendan prođe što bolje, ali problem je naći prostor i mjesto gdje se kvalitetno i lijepo može proslaviti rođendan.  Predlažemo vam najbolja mjesta za slavljenje i vrhunsku zabavu.

Želimo proslaviti rođendan i lijepo se provesti, ali je najveći problem naći prostor u kojem ćemo slaviti. S obzirom na broj uzvanika ili dob slavljenika možete lako naći savršen prostor za proslavu. U našem gradu ima puno mjesta u kojima se možete zabaviti za malen trošak. Najviše se sjećamo proslava rođendana, ako se potrudimo oko slavlja, ona će sigurno biti lijepe i vrijedne uspomene. Kako bi smo vam olakšali pripremanje slavlja i traženje savršenog prostora, predlažemo vam najbolja mjesta za proslavu.

1. Kino – Uz nekoliko prijatelja i dobar film, dobar provod je zajamčen! Također, kino Europa kao i kino Urania ima prostor u kojem se može prije ili poslije filma pojesti i popiti nešto. Cijena jedne karte je dvadeset ili dvadeset pet kuna. Svakako pogledajte komedije uz koje ćete se nasmijati do suza. 

2. Gradski bazeni – Tko ne bi želio proslaviti rođendan uz prijatelje i puno, puno špricanja i plivanja? Ako se umorite od kupanja, možete se odmoriti na terasi, pričati viceve ili prigristi nešto. Također, kada ima puno djece otvara se  tobogan pa je zabava još bolja! Kako ništa ne bi pošlo po zlu, brine se tim spasioca koji upozoravaju i brinu se za sigurnost djece te ostalih kupača. Cijena ulaznice za djecu manju od dvanaest godina je deset kuna.

3. Iznajmljeni prostor – Nemate ideju gdje proslaviti rođendan, a morate pozvati puno prijatelja? Najbolje je iznajmiti prostor u kojem ćete se moći zabaviti, a nećete morati paziti da će netko nešto pokidati.

4. Rođendaonica – Za nešto manju djecu rođendaonice su savršen odabir. Cijene se obično kreću od dvadeset do trideset kuna po djetetu. Djeca su pod stalnom kontrolom i pažnjom animatora te  voditelja koji smišljaju zabavne i kreativne igre.

5. Pizzerija – U gradu je sve više pizzerija koje imaju prostor za slavljenje rođendana. Uz mali trošak, ukusnu hranu i dobre prijatelje, rođendan ćete provesti jako lijepo. Pizzerije su savršene za mala slavlja, a poslije možete u šetnju, na sladoled i sl.

6.  Kuća – Ako  vam ne preostaje ništa drugo osim proslaviti rođendan kod kuće morate se naoružati strpljenjem jer  manja djeca najčešće trče i skaču po kući. Svakako pripremite neke igre koje će igrati, film ili crtić koji će gledati. No s druge strane, najlakše vam je slaviti kod kuće jer će djeca biti na sigurnom, a i trošak će vam biti smanjen.

7. Gimnastička dvorana – Puno sprava, strunjača i trener koji zna puno maštovitih vježbi te igara – potpuno drugačije i zabavnije slavlje. Djeca će biti oduševljena, saznat će mnogo novih igara, vježbi i lijepo će se provesti.

8.  Poznati lanac brze prehrane – Svako dijete voli fast food, preporučamo samo povremeno i u malim količinama.. U dva restorana  poznatog lanca brze prehrane, koja se nalaze u našem gradu, postoje i rođendaonice. U tim rođendaonicama na djecu paze voditeljice koje ih zabavljaju i igraju se s njima. Proslava traje dva sata,  a starija djeca mogu jednostavno počastiti prijatelje sladoledom.

9.  Vikendica – Velika livada i svjež zrak odlična su kombinacija za veselo slavlje. Na kratko se maknuti od grada i gužve te uz dobro društvo uživati u prirodi zvuči jako lijepo. Djeca se lako mogu zabaviti u prirodi, a roditelji neće morati paziti na automobile i moći će zajedno sa djecom uživati.

10.  Slastičarnica – Ako želite rođendan proslaviti samo s par prijatelja, slastičarnica je savršen odabir. Čokoladna torta, kolači ili sladoled zasladiti će proslavu, a vi ćete moći u miru razgovarati ili pričati viceve te se zabavljati.

Rođendan nam je samo jednom u godini stoga se potrudite i uljepšajte si ga što više možete. U tome će vam svakako pomoći prijatelji. Koje god mjesto odabrali za proslavu, želim vam lijep provod i dobru zabavu!

Tihana Grgić

 

 

Imena luda nalaze se svuda

Majine maje

Svoje stavove i svoj glazbeni ukus možeš pokazati i svojim stilom odijevanja. Poruke, portreti rock i pop zvijezda, strip crteži, grafiti - sve to neka se nađe na majicama koje nosiš! Prolaskom kroz naše slavne školske hodnike sa svake strane vidimo nekoga s cool majicom s nekim printom, crtežem, natpisom ili fora grafitom.

Volimo majice s printevima jer time možemo prikazati svoju osobnost i raspoloženje. Naš su  najdraži stil  traperice, majice s natpisom  i tenisice.  Istraživali smo koliko naši učenici vole nositi takve majice i saznali da su u našoj školi totalno IN. Čak i dečki vole kroz svoj stil odijevanja prikazati svoju osobnost, a k tome i da su ''frajeri''.  Zapamtite, vaš je stil vaš karakter  i nikada se nemojte rugati drugima jer njihov stil je i njihova osobnost.

Maja Getto

 

 

Slikopriča o dežurstvu učenika

Slobodan, a radni dan

Dolaskom u više razrede, dolaze i nove obaveze. Jedna od njih je dežurstvo. Većina učenika dežurstvo ni ne smatra obavezom, već zabavom i mogućnosti izostajanja s nastave. Ali ono je veoma važno i nosi veliku odgovornost. Uvijek dežuraju dva učenika, iz iste smjene. Oni dijele poslove i dužnosti koje moraju obaviti za vrijeme svojega dežurstva. Dužnosti su napisane na papiru dežurnih učenika. Uz suradnju sa zaposlenicima škole ostane vremena i za opuštanje i igru. Mi smo fotografirali učenike iz jedne smjene (peti i sedmi razred) i uhvatili ih u nekim situacijama s dežurstva. Naravno, oni su svoju dužnost savjesno izvršavali, ali mi smo malo začinili.

Slika 1Dežurstvo? Super, ne moram danas na hrvatskom pisati dosadni sastav. Još da ova počne pričati...

Slika 2 Trrrrr, malo smo skratili prvi sat.

Slika 3 i 6Joj ne, oglasna knjiga! Idem ja malo do svog razreda.

Slika 4 Već smo gladni, a čips nam baš i njie dosta.

Slika 5Aaahhh, i ja bih malo van.

Slika 7Nismo mi pojeli ovo što nedostaje!

Slika 8 Napokon gotovo, malo smo mi i skratili. 'Ajmo brzo dok nas nitko ne vidi!

Nikolina Horvatinović

 

 

Biseri iz školskih klupa

Najbolji u najgorim provalama

I ovu su školsku godinu začinili biseri iz školskih klupa. Češće su dolazili iz usta učenika, ali znalo se i učiteljima omaknuti. Potrudili smo se prikupiti one najbolje u nadi da ćemo vas nasmijati. Ako se nađete među ovim genijalcima, ne brinite se, dogodi se svakome.

Učenica: „Koja je zemlja Ireland?“

Učenik: „Iran.“

***

Nastavnica: „Ne smijete se napajati pod satom!“

***

Učenica: „Kako se kaže ženska žaba?“

***

Nastavnica: „Tko je napisao operu Ljubav i zloba?“

Učenica: „Vjetroslav Lisinski“

***

Nastavnica: „Tko je Florence Nightingale?“

Učenica: „Ona je uvela medicinsko sestrinstvo.“

***

Nastavnica: „Koja tri narječja postoje u Hrvatskoj?

Učenik: „Štokavsko, kajkavsko i... čajkavsko.“

***

Nastavnica: „Što još pripada južnoj Europi?“

Učenica: „Afrika?!“

***

Učenica 1: „Zašto si mrka?“

Učenica 2: „Zato što sam medvjed.“

***

Nastavnica: „Naćulite oči!“

***

Učenik u testu odgovara na pitanje gdje se govori čakavskim narječjem:

„U primorju i na otocima pokraj Siska.“

***

Učenik priča svojoj prijateljici o kraju polugodišta:

„Još dva tjedna i ciao amore.“

Učenica: „Ideš na more?“

***

Učenica 1: „'Ej, koliko traje film?“

Učenica 2: „Mislim sat i pol, ali nisam sigurna. Pogledat ću na kutiji. E, nije, na kutiji piše 90 minuta.“

***

 


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Nastavna satnica

Razredna nastava - online

Evo kako izgleda online nastava

Online knjižnica FKF

Školska liječnica