preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek

 

Radionica „Mozaik gradim, nije da se hvalim“ u sklopu Zemlje bez granica

Višejezični mozaici

U sklopu projekta Čudesne Ulice pohađale smo radionicu „Mozaik gradim, nije da se hvalim...“. Uz keramičke pločice, knauf, smjesu za fugiranje i čekić, na radionici smo zatekle djecu iz Njemačke, voditeljicu iz Italije, sve to pomiješali s puno engleskog jezika i s radionice izišli  s puno novog iskustva te mozaikom u ruci.

Došavši u Galeriju likovnih umjetnosti, prvo smo se upoznali s voditeljicom Leonildom Conti-Ribić i razgledali  izložbu Hrvatsko medaljerstvo i mala plastika te prostoriju koja je bila predviđena za našu radionicu. Nakon što nam je voditeljica pojasnila tehniku mozaika, bacili smo se na posao. Počeli smo crtati skicu za svoj rad. U grupi od petnaestak cura našle su se tri učenice iz Njemačke koje su u Osijeku provodile ljetne praznike. Jednoj je od njih trebao prijevod pa smo svih 5 dana iskoristili za vježbanje engleskog jezika.

Već drugi i treći dan smo počeli tražiti pravu boju, razbijati pločice za svoj rad i slagati ih. Lupanje čekićem  u dvorištu Galerije nekima je dobro došlo kao ispušni ventil, ali na sreću nije bilo popratnih nezgoda (smijeh). U četvrtak smo počeli s ljepljenjem na knauf, a u petak su mozaici bili spremni za fugiranje. Motiva je bilo svakakvih – od pejzaža i životinja do geometrijskih oblika i apstrakcije. Posloživši mozaike jedne do drugih, shvatili smo da smo napravili dobar posao i da ćemo se u subotu na završnom izlaganju imati s čime pohvaliti.

Svih pet dana u grupi je vladala pozitivna atmosfera. Bolje smo se upoznali, zbližili te tako stekli nove prijatelje. Bilo je i puno fotografiranja kako bi uspomene bile što trajnije. Bili smo slobodni u svakom trenu uzeti pauzu i razgledali izložbu koja nam se svidjela jer je sadržavala sve materijale i motive. U subotu, na otvaranju Čudesnih ulica izložili smo svoje radove u Markovićevoj ulici i uživali u znatiželjnim pogledima koji su ih hvalili.

Sara Grbešić

 

 

Ponovno održana frankopanska radionica u Zemlji bez granica

Adresa: Patuljasti Put 1, 2010 Čudesne ulice

Prije samog je početka školske godine u Tvrđi ponovno održan uspješan međunarodni projekt Udruge Breza Zemlja bez granica. Tjedan kreativnih radionica, druženja i učenja okončan je otvaranjem Čudesnih ulica. Na raspolaganju smo imali cijelu Tvrđu pa su tako  njezinim ulicama hodali izviđači, vitezovi, glumci, štulaši oslikanih lica, velik broj glazbenika, Mladež Crvenog križa i mnogi drugi. Takvoj kreativnoj ekipi pridružili su se i patuljci iz radionice Pat-put u kojoj su sudjelovali učenici i učiteljice naše škole.

Neka bude raznoliko, maštovito, drugačije…

U prostoru Ekonomske i upravne škole, gdje su se od ponedjeljka do petka odvijale pripreme za otvaranje Pat-puta, bilo je jako živo. U dvije učionice učenici svih uzrasta sa svojim su učiteljicama bojali, rezali, pisali, pekli, pjevali, skakali, plesali… Posla je bilo puno, ali marljive rukice sve su uspjele dovršiti. Naime, patuljci su zapravo gradili svoj Patuljasti put na kojem se nalazila banka, ljekarna, krojačnica, slastičarnica i mali press centar. Pekli su se keksići i medenjaci, izrađivale štedne knjižice, pripremalo bilje i sapuni za ljekarnu,... Kad sam se spustila u podrum škole, učenice su osmih razreda, naše likovnjakinje, bojale kućice za naše patuljke. Iz kartonskih kutija i kantica s bojom na kraju su nastale prekrasne kućice, a našim je umjetnicama za uspomenu ostala obuća i odjeća poprskana bojom.

Prevezi patuljka, zaradi novac pa si kupi medenjak

Sudionici su radionice za nju imali samo riječi hvale. Naučili su puno toga; od pisma patuljaka, izrađivanja motiva iz slame, nekoliko patuljastih recepata i imena ljekovitog bilja. Također, na otvaranju Čudesnih ulica bili su nagrađeni za svoj trud.

Naime, u Fakultetskoj ulici, gdje se smjestio naš Patuljasti put, oživljen je čitav jedan čudesan svijet. Sedamdesetak je patuljaka, u dobi od 7 do 12 godina, zajedno s frankopanskim učiteljicama, bilo uključeno u predstavljanje radionice. „Potpuno smo uspjeli jer smo imali velik broj djece, a prolaznici na Čudesnim ulicama su nas hvalili jer smo jedino mi imali opciju da uključimo ljude u program što nas je razlikovalo od ostalih radionica koje su nudile samo prikaz svog rada kroz protekli tjedan.“ – rekla je učiteljica Đurđica Černić, kojoj dajemo najveće zasluge za organizaciju radionice. „Svrhaje  i pouka radionice bila da su sudionici na završnici trebali zaraditi novac radeći neki posao: prevozeći patuljka, prenoseći kamenje (koje je bilo od kaširanog papira), slažući puzzle. Imali su šišarku kojom su podizali novac iz banke - gljivarius i štednu knjižnicu. Novcem su kupovali po ulici: kolače iz slastičarne, male patuljke koje su djeca izradila, u ljekarni sapune i čajeve. Na kraju su se mogli fotografirati i dobiti diplomius – potvrdu o sudjelovanju i prolaženju kroz ulicu.“

Šetajući ostalim ulicama Tvrđe, nije bilo ništa manje veselo. Dobar ugođaj stvarali su brojni glazbenici, bubnjari s radionice Bubnjalica i  pjevači s radionice Čujem te. Bilo je i plesa. Naime, na Trgu Svetog trojstva plesnu su točku izveli plesači s radionica Hip-hop breakeri , Sanjanje sa stopalima i Izlazak sunca (japanski ples). Idući prema Dravi, mogli ste naići na štulaše, Mladež Crvenog križa, izviđače iz "Javora" i mnoge druge. Predstavljeno je oko 50 radionica i igraonica u kojima je sudjelovalo više od 2000 djece i mladih, zajedno s oko stotinjak voditelja iz cijelog svijeta. Počašćeni smo što smo sudjelovali u tako velikom projektu koji je i više nego uspio i kao i svake godine, naveo tisuće djece da promijene svoju svakodnevnicu i kvalitetno iskoriste vrijeme.

Patuljasti put sloge, sreće i prijateljstva

Zaključujemo jedno: sloga, vesela dječja lica i uloženi trud najveći su uspjeh u ovoj radionici. Također, ponosni smo na broj ljudi koji smo privukli na završnici i obećajemo da ćemo sve to ponoviti. Kroz naš Patuljasti put prošlo je desetke djece, koji su iza sebe ostavili prijateljstvo i dobro raspoloženje.  Sljedećeg ljeta vidimo se ponovno u Zemlji bez granica. Možda, nakon vila i patuljaka, sljedeće godine kao neka druga bajkovita bića. Ipak, naša će poruka uvijek biti ista. Poticat ćemo djecu da svoje vrijeme provode kvalitetno, s prijateljima, zabavljajući se i stječući nova iskustva iza kojih će ostati puno, puno lijepih uspomena.

Sara Grbešić

 

 

 

 


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Nastavna satnica

Razredna nastava - online

Evo kako izgleda online nastava

Online knjižnica FKF

Školska liječnica