preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek

vijesti

Izrada modela Sunčevog sustava

Autor: Vlatka Benki Brkić, 17. 6. 2021. 16:35

Učenici 1.a razreda u produženom su boravku započeli nastavnu godinu proučavanjem svemira i Sunčevog sustava. Kako im je to bilo izrazito zanimljivo odlučili smo zaokružiti našu nastavnu godinu tako da smo se vratili našim aktivnostima s početka godine te smo izradili vlastiti model Sunčev sustav. Ideja je bila učenička te smo dogovorom krenuli u realizaciju. Radili smo strpljivo dva mjeseca kako bismo izradili vlastiti model Sunčevog sustava. Najprije smo digitalno modelirali planete u ThinkerCadu. Nakon toga je uslijedio najzanimljiviji dio te smo isprintane modele na 3D printeru bojili akrilnim bojama. Nakon detaljnog proučavanja različitih prikaza planeta trudili smo se miješanjem boja dobiti što bolji prikaz naših planeta. Učenici su jako uživali u procesu izrade i iznimno su ponosni na vlastiti rad koji im je bio izuzetno zabavan i u koji su uložili puno truda. Kako je to izgledalo, pogledajte na fotografijama.

                                                                          Učiteljica Marija Delinger

Za fotografije kliknite na "više".

 [više]

Kako programiranje i trčanje idu zajedno?

Autor: Vlatka Benki Brkić, 11. 6. 2021. 06:36

Učenici prvih razreda u produženom su boravku napravili brojač koraka koristeći micro:bit. Prije svega učenici su izradili program koji će im brojati korake, a onda su iskoristili lijepo vrijeme te trčali na školskom dvorištu brojeći si korake. Rezultate su upisivali u tablicu i odlično se zabavili. Na kraju im se aktivnost jako svidjela i svi su htjeli otrčati krug više.

Učiteljice Marija Delinger, Maja Vidović i Martina Vuko

 [više]

Aktivnosti u Produženom boravku

Autor: Vlatka Benki Brkić, 14. 5. 2021. 22:08

Vrijedni učenici svaki tjedan sudjeluju u raznim kreativnim aktivnostima te obilježavaju važne datume tijekom cijele školske godine. Pojedine radove i aktivnosti odlučili smo podijeliti s vama. Nadamo se da ćete uživati u fotografijama!

Učiteljice Marija Delinger, Maja Vidović i Martina Vuko
 
Za više fotografija i aktivnosti, klik na "više".
 
 [više]

Mali kemičari u produženom boravku

Autor: Vlatka Benki Brkić, 11. 5. 2021. 21:16

Mi produženci 2.a smo se s našom učiteljicom dogovorili povremeno izvoditi pokuse. Do sada  smo izveli dva pokusa: pokus sa sirovim jajetom s ljuskom uronjenim u alkoholni ocat i pokus s a balonom s octom i sodom bikarbonom. Na kraju prvog pokusa nakon tri dana dobili smo elastično jaje bez ljuske koje svijetli u mraku a na kraju drugog pokusa reakcijom sode bikarbone i octa nastao je plin ugljikov dioksid koji je napuhao naš balon. Bilo je zanimljivo, poučno i veselo što možete vidjeti na priloženim fotografijama.

 

Učiteljica Marta Nikolin Horvat

Do više fotografija kliknite na "više".

 [više]

Moderne pisanice u produženom boravku 1.a razreda

Autor: Vlatka Benki Brkić, 1. 4. 2021. 07:34

Učenici 1.a razreda u produženom su boravku nakon mnogobrojnih kreativnih uradaka i modeliranja na različite načine isprobali i digitalno modeliranje u alatu ThinkerCaD. Budući da nam se bliži Uskrs, modelirali su uskrsni motiv – jaje. Svoje su radove samostalno i uspješno spremili na računalu te smo te radove isprintali na 3D printeru. Isprintane modele učenici su kasnije obojili kistovima i akrilnim bojama što im je bilo izrazito zabavno, a tada su dobili i originalne vlastite pisanice koje su spremne za Uskrs.
Kako je to zapravo izgledalo tijekom prethodna dva tjedna, pogledajte na fotografijama u nastavku.

Učiteljica Marija Delinger

Za više fotografija kilknite na "više".

 [više]

Dozivamo proljeće u Produženom boravku

Autor: Ana Šebo Glibušić, 16. 3. 2021. 13:37

Učenici prvih razreda složili su se kako im je već dosta zime te su odlučili kreativnim radovima dozvati proljeće u svoje učionice. Vrijeme nas je također poslužilo pa smo nakon aktivnosti i pisanja domaće zadaće svaki dan na našem velikom školskom dvorištu. Naše vesele radove možete pogledati u fotogaleriji na VIŠE.

 

 

 

 

KAD ĆE PROLJEĆE

                    VERA ZEMUNIĆ

Pitale ljubice:
Kad ćemo moći van?

Pitali jaglaci:
Je li već znan taj dan?

Izviruje listić u čahurici
Na ivinoj grani:
Ja sam već skoro vani,
Samo čekam taj dan.

Javi se visibaba:
Ja znam!
Zlaćanog sunca trak
Daje mi znak
Da po proljeću miriše zrak.

Učiteljice Marija Delinger, Maja Vidović i Martina Vuko

 [više]

Dan za palačinke u Produženom boravku

Autor: Ana Šebo Glibušić, 12. 2. 2021. 13:29

Vrijedni učenici 2.a razreda imali su sat domaćinstva te pravili i pekli palačinke. Nakon uspješno odrađenog zadatka odlučili su se nakon ručka počastiti američkim palačinkama s raznim vrstama džema i čokoladnim namazom. Učenici su pod dojmom današnjih aktivnosti zaključili kako bi to svakako htjeli ponoviti!

Učiteljica Marta Nikolin Horvat

 [više]

Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta i u Produženom boravku

Autor: Ana Šebo Glibušić, 12. 2. 2021. 12:49

Učenicima prvih razreda u produženom boravku održana je radionica o prednostima i nedostacima interneta povodom “Dana sigurnijeg interneta”. Radionica je prilagođena njihovoj dobi te je više fokusirana na pristojnu i primjerenu komunikaciju na internetu te opasnosti online igrica  kao i prednosti interneta  s obzirom na obrazovne sadržaje koje na istom mogu pronaći.  1.a razred je čitao slikovnicu “Sigurni s Neticom”, pogledali su video o igranju igrica na internetu i opasnostima koje ono skriva. Započeli su kviz i malo natjecanje te igrali online igrice Dabrica Darko i Interland. 1.b razred razgovarao je o prednostima i nedostacima interneta, izradili su svoje Google ime te radili aktivnost “Prelaženje granice” iz priručnika Pet za net. 1.c također je uz sve navedene aktivnosti provukao i temu kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, pristojnog razgovora na mreži te su osmislili vlastita pravila korištenja internetom. Učenici su pokazali veliki interes za temu te će pojedine aktivnosti nastaviti  kroz cijeli tjedan.

Fotografije u cjelovitom članku, klikom na VIŠE.

Učiteljice Marija Delinger, Maja Vidović i Martina Vuko

 [više]

"Još samo malo strpljenja... za nova grljenja"

Autor: Jadranka Oberman-Sebenji, 14. 1. 2021. 18:17

"Još samo malo strpljenja za nova grljenja" poručuje pjevačica Maja Bajamić zajedno s učenicima 2. razreda naše škole u spotu "Srce moje".

Ovih je dana ugledao svjetlo dana veseli spot u kojem su glavni glumci naši učenici 2. razreda, polaznici produženog boravka, zajedno sa svojim učiteljicama Martom Nikolin Horvat i Tenom Duran. Spot je snimljen u suradnji s Majom Bajamić koja je i autorica teksta i glazbe.

Kako je došlo do ove zabavne suradnje koja unosi svjetlo u tmurnu svakodnevnicu, pročitajte klikom na "više" i uživajte u pjesmi na donjoj poveznici!.

"Srce moje" 

 [više]

Jesen u produženom boravku 1.c razreda

Autor: Jadranka Oberman-Sebenji, 30. 10. 2020. 17:13

Što se događa s lišćem u jesen? Koje jesenske plodove možemo pronaći u prirodi? Što sve možemo raditi u jesen? Odgovore na ta i na mnoga druga pitanja otkrivali su produženci 1.c razreda kroz brojne aktivnosti u boravku i u školskom dvorištu. Tako su od prikupljenih jesenskih plodova i lišća izrađivali vesele zmajeve i šarene puževe, a od papira lisice. Oslikali su šareno lišće od kojeg su izradili stablo, a nacrtali su i šumu u jesenskom ruhu. U školskom dvorištu su na zabavan način vježbali pisati ispisujući lišćem svoja imena.

Naše radove pogledajte klikom na "više"

 

Učiteljica Sanja

 [više]

Produženci u listopadu

Autor: Vlatka Benki Brkić, 27. 10. 2019. 06:42

Da, da... Bili smo jako vrijedni u mjesecu listopadu te smo naš prostor učinili ljepšim, organiziranijim i ugodnijim za boravak. Naime, odlučili smo biti uredniji te time stvoriti ugodno okruženje te "pripremljenu okolinu" u kojoj je užitak raditi.

Do cijelog teksta i galerije slika dolazite klikom na "više".

 [više]

Jelovnik za produženi boravak

Autor: Jadranka Oberman-Sebenji, 23. 9. 2019. 14:31

 Na lijevoj strani ekrana, ispod jelovnika za užinu, možete pronaći dokument "Jelovnik za produženi boravak" koji ćemo mijenjati na mjesečnoj bazi. Trenutno je postavljen jelovnik za rujan.

 [više]

Jedno posebno pismo - pismo Produženaca za kraj šk. god.

Autor: Ana Šebo Glibušić, 17. 5. 2019. 09:12

Mi smo Produženci drugih i četvrtih razreda. Jako volimo ići u boravak, nekada čak više nego na nastavu ;) U produženom boravku smo slobodni raditi što želimo, ali unutar postavljenih granica. Naša učiteljica Tena kaže da je to po principu Montessori pedagogije, ma što joj to značilo. Kada već spominjemo tu Mariju Montessori, moramo reći da uživamo i u njezinim igrama tišine koje svako malo provodimo. Učiteljica bi vam satima mogla pričati o toj posebnoj pedagogiji, ali nećemo joj dati baš toliko prostora :P

U boravku nam je bitna simbolička, nestrukturirana igra s našim vršnjacima. Za one koji ne znaju, mi vam nismo baš često u prilici provoditi takvu vrstu igre jer nakon škole idemo na brojne izvanškolske aktivnosti, a vikendima smo kod baka i djedova ili na putovanjima. Za razvoj našeg mozga i novih vještina takva igra nam je neophodna te smo iznimno sretni što ju upravo u boravku možemo prakticirati. U što boljim odnosima s prijateljima pomažu nam i brojne priče s otvorenim krajem te neke učiteljičine tehnike psihodrame i sociodrame. Za sve detalje pitajte nju, mi samo znamo da nam koriste! 

Svima su nam baš posebno draga obilježavanja nekih dana u školskoj godini, te od svih njih posebno izdvajamo tjedni projekt ususret Europskom danu muzikoterapije u kojemu smo pjevali, svirali, snimali i dobro se zabavljali. Učiteljica nam često zna svirati gitaru i ukulele te nas uči brojnim pjesmama i koreografijama. Nekada znamo izraditi i pokoju slikovnicu te knjižicu, a nadasve uživamo u skoro svakodnevnom crtanju i kreativnosti. Naša muška ekipa naročito voli nogomet pa ne propuštaju niti jednu slobodnu priliku da ga igraju. Jako se volimo i penjati po drveću u školskom dvorištu, rolati se, trčati, vrtjeti se oko svoje osi, istraživati o biljkama i životinjama, a drago nam je i kada u krugu sjedimo na jastučićima te na suncu pišemo zadaću ili radimo neke aktivnosti.

U boravku je aktivan i Glazbeni kutak u kojemu oni koji žele uče početnički solfeggio - odnosno note, njihovo mjesto u crtovlju, ljestvice i ritam, a nije nam strano ni početničko učenje sviranja klavira tako da se neki mogu pohvaliti i prvim odsviranim pjesmicama.

Naša učiteljica Tena kaže da je od svega najvažnije usaditi nam ljubav prema sebi i drugima, osvijestiti nam vlastite osjećaje i nošenje s njima u svakodnevnim situacijama te nam poboljšati međusobnu interakciju i socijalizaciju. Mi baš i ne znamo što to znači, no sa sigurnošću znamo da će nam te novo naučene vještine koristiti te ćemo ih moći i funkcionalno primijeniti u svojoj okolini. Učimo i biti što samostalniji tako da smo već usavršili metenje, čišćenje i skupljanje mrvica u kuhinji.  Također neprestano ističemo naše kvalitete i vrline, ali i toleranciju prema drugima te prihvaćanje različitosti.

Naša učiteljica vam je posebno ponosna kada sami, iz čistog mira, odlučimo nekome pomoći i to bez da nam je ona prethodno išta rekla. Tada nam zna podijeliti hrpu smajlića. Za neprimjerena ponašanja znamo dobiti pokoji žuti, a nekada čak i crveni karton. No to je rijetkost. Svaki mjesec nastojimo biti što bolji, ali ne samo što bolji i poslušniji učenici nego što bolja djeca  :)

 [više]

Majčin dan

Autor: Ana Šebo Glibušić, 9. 5. 2019. 16:13

Učenici u Produženom boravku započeli su s aktivnostima za Majčin dan. Razgovarali smo o važnoj ulozi majke u životu svakog djeteta. 

Učenici su imali zadatak nacrtati portret majke te ispuniti listić u obliku cvijeta s osobinama svoje majke. 

Na sam Majčin dan, učenici će mamama pokloniti prigodnu čestitku koju ćemo izraditi te kreativne kupone/poklon bonove koje mame mogu iskoristiti kad žele (kupon za masažu, kupon za pranje suđa i slično).

Učiteljice PB Marta i Maja

 [više]

Štrumpfovi slave 60. rođendan

Autor: Vlatka Benki Brkić, 28. 4. 2019. 07:29

Učenici koji pohađaju produženi boravak sudjelovali su na natječaju Francuske alijanse pod nazivom 'Štrumpfovi slave 60. - ti rođendan'. Na natječaj smo poslali deset likovno kreativnih radova učenika koji su odlučili sudjelovati.

Čak četiri rada naših učenica odabrana su među deset najboljih radova. Karla Kaucki 3.c osvojila je prvo mjesto, Ida Lužaić 1.c drugo mjesto, Lisa Petrinović 1.b peto mjesto te Iva Tumir 1.a deseto mjesto. 

Učenice su pozvane na svečanu dodjelu nagrada te izložbu radova koje se održala u Gradskoj sveučilišnoj knjižnici u Osijeku dana 23. travnja 2019.

                                            Učiteljice Maja Vidović i Marta Nikolin Horvat

 [više]

Predavanje o EU

Autor: Vlatka Benki Brkić, 21. 4. 2019. 08:05

Učenici koji pohađaju produženi boravak dana 17. travnja 2019. poslušali su korisno predavanje o Europskoj uniji koje su za njih pripremile studentice Ekonomskog fakulteta u Osijeku. 

Učenici su aktivno sudjelovali u navedenom predavanju. Naučili su koje su države članice Europske unije, njihove glavne gradove, himnu Europske unije, izgled njihove zastave i slične zanimljive informacije. Imali su zadatak riješiti kviz o EU te obojati zastave pojedinih zemalja. Zadatak je uspješno ispunjen. Jako smo se zabavili i čuli puno novih informacija.

Učiteljice Maja Vidović i Marta Nikolin Horvat

 

 [više]

Naš vrijedni Produženi boravak

Autor: Ana Šebo Glibušić, 7. 3. 2019. 16:04

Učenici u Produženom boravku obilježili su 'Dan ružičastih majica' pedagoškom radionicom o prevenciji vršnjačkog nasilja u školi. Učenici su u skupinama demonstrirali (dramski)  nasilne situacije te kako ih riješiti na miran i nenasilan način. Svaka skupina je uredila po jednu ružičastu majicu s nenasilnom porukom koju smo izložili na pano. 

Također smo s učenicima  ukrasili pano pod nazivom: 'Dozivamo proljeće!'.

Fotogalerija pod VIŠE.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Nastavna satnica

Razredna nastava - online

Evo kako izgleda online nastava

Online knjižnica FKF

Školska liječnica