preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek

 > O školi  > Povijest
Povijest

Povijest naše škole - tragom  S p o m e n i c e

Uredila pedagoginja Dubravka Čuržik

Prva privatna škola na mjestu naše škole postojala je već od 1820. godine,a prvog učitelja potvrdio je prečasni duhovni stol đakovački u osobi Turany. Plaća učiteljska bila je 300 forinta, 6 hvati drva i stan s vrtom.

Godine 1840. nastupio u službu učiteljsku Josip Streitenberger rodom iz Tolne u Mađarskoj.

Godine 1845. uveden je ilirski jezik kao obligatni predmet. Pučanstvo je bilo njemačkog porijekla iz Mađarske koje se doselilo u Osijek.

Kako se pučanstvo sve više množilo 1864.g. škola se podijelila na trorazrednu mušku i trorazrednu žensku mladež. Jezik kojim se poučavalo bio je njemački i hrvatski.

1881./82. vodi se školski ljetopis,a a školska godina započela je 1.listopada 1880. sa 72 učenika.

1892. godine inspekciju škola je vršio gospodin dr. Teodor Pejačević. Te iste godine školu je posjetio gospodin predstojnik dr. I. Kršnavi. Školska mladež s učiteljskim osobljem je proslavila jubilarnu svečanost Njegova Veličanstva Franje Josipa I.

1895. u školskom vrtu bilo je ove godine 108 oplemenjenih voćaka, 87 divljaka, 25 oraha, 194 mladih trsova.

1898. školska knjižnica bilježi slijedeće časopise:»Službeni glasnik», »Napredak», »Školski vrt» i »Hrvatska pčela». Dopisom  gradskog poglavarstva, primila je ova pučka škola «Zidnu tablu prethistorijskih i ranijih povjestnih spomenika» iz Austro – ugarske monarhije kao dar tadašnje vlade.

1900./01. dječačka školska zgrada je bila u lošem stanju. Popravlja se, a trošak iznosi 4 350 kruna.

30. travnja 1907. obilježava setužna spomen na hrvatske mučenike: Petra Šubića Zrinskoga i Frana Krstu Frankopana.

1910./11. slobodni kraljevski grad posjetio je presvj.gosp.Fran pl. Kukuljević-Sakcinski. Zbog kolere od 22. listopada do 7. studenoga 1910. obuka u školama je zatvorena.

1914. škola je misom zadušnicom obilježila smrt  prijestolonasljednika Franju Ferdinanda. Iste godine ukida se čitanje i pisanje ćirilice,a učitelji će se služiti latinicom kao uredovnim pismom.

1923. položen je kamen temeljac za gradnju nove školske zgrade, bila je dovršena 1925.godine,a gradnju izveli graditelji Hoffman i Svalinec.

1931./32. škola je nabavila školsko kino tj. projekcioni aparat, a otplaćivala ga je 5 godina.

1932./33. škola ima 6 odjeljenja i obuku u prirodi u Gradskom vrtu,te se svakog dana po jedno odjeljenje obučava,po uzoru na Waldschule u Beču i zagrebačku školu na Tuškancu. To je bila prva škola u prirodi,a vrt je bio uređen od Frankopanske ulice pa sve do zgrade škole. Škola je tada brojala preko 250 učenika.

1936./37. raste broj djece, većinom njemačkog materinskog jezika.

1941./42. nastava prekinuta zbog prevelike hladnoće -29C. Traži se nadogradnja desnog krila škole. 

1955./56. započela je nastava u osam razreda

1944. školska obuka prekinuta radi ratnih neprilika.

1957./58. škola radi u tri smjene, ima 8 učionica i 19 odjeljenja. Zbog velikog porasta učenika gradi se nova školska zgrada u Frankopanskoj ulici. U školi se uče tri jezika: ruski, njemački i engleski.

1966./67. škola broji 1670 učenika u 45 odjeljenja.

1969. g. uvedeno je vrednovanje škola u tadašnjoj SR Hrvatskoj, a naša škola je zauzela 11.mjesto od ukupno 28 škola na području općine Osijek.

2. svibnja 1991. g. u Borovu Selu otpočeo je domovinski  rat na Hrvatsku. Tadašnja JNA  sa svojim paravojnim postrojbama nemilosrdno je napadala, nenaoružane civile. Velika su stradanja bila u Osijeku i cijeloj Hrvatskoj. Grad je bio potpuno opkoljen neprijateljskom vojskom i izložen višemjesečnim topničkim i zrakoplovnim napadajima. Poginulo je blizu 900 ljudi. Od topovskih su zrna poginule i dvije naše učenice: Ivana Vujić i  Anamarija Balažić. Prva u svom stanu, a druga u automobilu na ulici (obje rođene 1978.g.).

28. listopada 1991. u 15 sati i 17 minuta škola je pogođena raketom iz zrakoplova. Šteta na zgradi i opremi procjenjuje se na oko 130.000 američkih dolara. Pogođen je najstariji dio škole,inače zaštićen,kao spomenik kulture. Nastava nije mogla početi 1.rujna,kako se predviđalo jer se napetost približavala vrhuncu. Prema naputku Sekretarijata za društvene djelatnosti osječke općine tijekom listopada i studenog  dio je naših učenika organizirano upućen na školovanje u Crikvenicu, Novi Vinodolski i Samobor. Drugi dio se samostalno uključivao u škole širom Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i drugdje. Škola je bila raketirana i uništeno je 8 učionica i školska kuhinja. Najnužniji radovi krovopokrivača i zidara trajali su između dvije uzbune, kako ne bi propadao donji dio etaže.  Nastava je započela s više od devet mjeseci kašnjenja. Trajala je od 8.lipnja do 1.kolovoza.Te godine zabilježeno je 464 učenika i 109 izbjeglica bez ikakvih dokumenata. Najveći je odjel brojio 43 učenika. Nastavne ekskurzije nisu organizirane. Dan škole nije slavljen, školska kuhinja nije radila. To je bilo vrijeme kada su se najljepše riječi morale trošiti za nekrologe. Pjesmu o Ivani Vujić objavila je pjesnikinja Kruna First-Medić u knjizi «Na grani od oblaka».  

1992. godine naša škola mijenja ime ,a dobila ga je po hrvatskom mučeniku i zove se Osnovna škola FRANA KRSTE FRANKOPANA. Sukladno tome promijenjeno je i znakovlje škole. Ploču je otkrio časnik hrvatske vojske, bivši učenik Mario Oklopčić, a posvetio je naš župnik, velečasni Josip Majdandžić. Toga dana obilježili smo Dan škole i Dan državnosti RH.

Značajno je napomenuti kako su svi učenici tijekom 1993./94. godine imali besplatni obrok tijekom školske godine. Osnovan je klub ljubitelja prirode «Magnolija». Škola je osnovala i svoju pčelarsku zadrugu, čiji je voditelj gospodin Kvolik Tomo. Međunarodna organizacija «Mostovi mira» donirala je kompostišta dvjema osječkim školama, među njima našoj školi. Ovim projektom željela se probuditi ekološka svijest Osječana.

1999. u povodu Dana grada Osijeka škola je nagrađena Zlatnom plaketom grada Osijeka. Koliko je razvijena ekosvijest naših učenika govori konstantno sakupljanje papira, važne sirovine za reciklažu, a od dobivenog novca učenici su korektno nagrađeni (izletom, televizorom, računalom, knjigama i sl.).

U školskoj godini 2001./02. vrše se pripreme za priključenje na Internet a u kupovinu računala je utrošeno 40.433 kune. Osnivamo Udrugu «Radosno polje», čiji je cilj razminirati jednu zemljišnu česticu uz osječki zoo vrt.

2003./04. »Frankopan» je po drugi puta zaredom dobio trofej Uzor školskog športskog kluba za osnovne škole grada Osijeka. Najuspješniji smo na županijskom natjecanju iz informatike te na županijskom natjecanju iz geografije.

U 2005./06. učenici žele ograničenje brzine 30 km na sat, provedeno akcijom «Sigurno do škole», zbog dva prometna prekršaja nad učenicima. Na raskrižju Ulice kralja Petra Svačića i Frankopanske ulice postavljeni su semafori te ležeći policajci ispred škole u Frankopanskoj ulici. Nizom aktivnosti u povodu Dana  škole priređena je izložba keramike, svečana akademija, stručni skup učitelja povijesti i predstavljen je strip Urota zrinsko - frankopanska.

2006./07. obilježavamo projektni dan Plodovi zemlje 20.10.2006. (blagoslov kruha uz tematske radionice: etno izložba, dramatizacija, pravljenje kruha, voćne salate, slatka matematika, pečenje keramike,zanimljiva fizika, bundevijada, vezenje torbi za kruh, izrada slika od sjemenki, jesenski plod u igri...) Iste godine obilježen je Dan škole i 336. obljetnica pogibije Zrinskog i Frankopana. Tom prigodom uprizorili smo način života iz doba Frankopana. U mnoštvu radionica mogao se vidjeti život na dvorcu u Ozlju, poučavanje plemićke djece, slikarski atelje, radionica lončarije, pčelarstvo, izrada igračaka od slame, igre kmetske djece itd.

2007./08. U travnju smo obilježili Dan škole s temom Slavonijo, zemljo plemenita. Ovaj puta smo prikazali život u slavoniji u doba Frankopana. Bilo je ukupno 14 radionica, npr. izložba narodnog platna i veza, slavonska ulica, izložba knjiga slavonskih pisaca, kreativno pisanje, licitari, plešimo slavonski, pčela daje slatki med, 'dođi diko na divane', bakine vezilje... Iste godine Udruga za šport djece i mladeži grada Osijeka dodijelila je po šesti puta zaredom ŠSK »Frankopan» plaketu Uzor školski sportski klub.

2008./09. obilježen je Dan škole 22. svibnja. Potvrđen je status Međunarodne Ekoškole i dodijeljena srebrna plaketa. Svečanost je održana pod motom Ekobajka tj. projektni dan s nizom stvaralačkih radionica. S tim smo programom sudjelovali na 6. međunarodnoj manifestaciji Zemlja bez granica – Sanjam 2009., a naziv naše radionice bio je Čarobna knjižnica - bajkovnica. Učiteljice i stručne suradnice sudionice za svoj su kreativni angažman na spomenutoj manifestaciji Udruge "Breza" nagrađene edukativnim putovanjem u Švicarsku Konfederaciju.

Tijekom školske godine učenici su sudjelovali na smotrama, natjecanjima i manifestacijama organiziranim u gradu i županiji. Na državnu smotru LiDraNo plasirao se jedan učenik iz hrvatskog jezika te školski list Frangipani. Udruga za šport djece i mladeži grada Osijeka dodijelila je po sedmi puta ŠSK «Frankopan» plaketu Uzor školski sportski klub.     

Tako se izvanredni uspjesi naših učenika i veliki napori naših učitelja nižu sve do danas...                                                           

                

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Nastavna satnica

Razredna nastava - online

Evo kako izgleda online nastava

Online knjižnica FKF

Školska liječnica