preskoči na sadržaj

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek

 

Obilježili smo Dan škole temom „Sretno djetinjstvo – zdrava budućnost“

Fora je biti prijatelj

Zadnjih dana u svibnju, povodom Dana škole u našu se školu uselio duh prijateljstva, radosti i međusobnog pomaganja. Učenici i roditelji, zajedno s učiteljima i gostima, zajedno su naučili nešto jedni o drugima, međusobnim razlikama i načinu na koje nas one mogu zbližiti. Uz niz radionica smo se zabavili, ali poruka koju je ovaj dan ostavio u našim srcima ipak je bila najvažnija.

Čovječe, ne ljuti se

Već ispred škole dobar su duh širili prvašići. Pravila pomalo neobične verzije igre "Čovječe, ne ljuti se" objasnila nam je Nera Mamić: „Sudjelujem u radionici „Lega, što te muči?“ za učenike prvih razreda. Zapravo, dok učenici igraju "Čovječe ne ljuti se" ja im djelim kartice sa zadacima. Igra se ovako: učenici su pijuni i da bi prešli polje moraju obaviti zadatak. Izvuku karticu na kojoj piše razlog zbog kojeg se na nekoga ljute, nakon toga kažu što im smeta i kako bi to promjenili. Ako to dobro naprave, smiju preći na iduće polje.“ Nakon par odigranih partija učenici su već shvatili igru, a obećali su da će je zaigrali još koji put.

Najviše se učenika, posebno onih iz razredne nastave, okupilo u dvorani gdje je održana izložba malih životinja. "Dovela sam svog zeca Zercova na izložbu. Druga su djeca također dovela svoje papige, hrčke i zeke. Svi ih gledaju i maze i hvale i ovo mi je baš super.“ – ispričala nam je Karla Ilić. Bilo je malo onih koji su mogli odoljeti tim slatkim životinjama, a izrađivali su se i životinjski kolaži. Također, u dvorani je bio i štand Udruge „Pobjede“. Volonterke su pripremile materijale koji govore o zaštiti životinja i prirode, a mogli ste se informirati kako Azilu donirati hranu i novac ili udomiti psa. Djeci se posebno svidio naš gost, mali mješanac Goldy, a mnogi od njih htjeli su poželjeli kupiti slike ostalih slatkiša iz Azila, koje nažalost nisu bile na prodaju.

Radionice, radionice

U starom je dijelu škole održavan najveći broj radionica. Kad sam upala u učionicu stranog jezika, učenici sedmih i osmih razreda u parovima su sudjelovali u radionici „Suprotno od nasilja“. Zadatak je bio da u dvije minute svom paru ispričaju sve o svojim dobrim osobina. „Ne znam što da mu kažem!“ – požalio mi se Matej Kujundžić.

U vjeronaučnoj učionici već ispraksirane učenice su s vjeroučiteljicom Julijanom Mađarić vezle zastavu prijateljstva, koja je kasnije bila izložena u dvorani. Djevojčica i dječak izvezeni na bijeloj zastavi bili su više nego dovoljan dokaz da te cure znaju što rade.


U likovnom je bilo itekako veselo. Grupa cura s nastavnicom likovne kulture izrađivala je lutke od tkanine. Na drugom kraju učionice učenici iz engleske grupe vježbali su svoj tekst za igrokaz. „Ove lutke koje mi pravimo nastupat će na priredbi u igrokazu na engleskom jeziku. Imamo učiteljicu, dvije cure, jednog dečka i još puno likova.“ – objasnile su nam cure koje su imale pune ruke posla.

U drugoj učionici petnaestak učenika sudjelovalo je u radionici koju je pripremila Udruga „Dodir“. „Danas su ovdje s nama slijepa osoba Maja Vukadinović i terapijski pas Didi. Učenicima smo predstavili potrebe i pomagala slijepih, kasnije i gluhih osoba. Upoznali su se s znakovnim jezikom, štapom, pismom za slijepe osobe. Glavno je bilo da djeca nauče da je različitost u redu, da svako ima svoje prednosti i nedostatke. U tom je pogledu radionica uspjela. Primjerice, Majin je nedostatak što je slijepa, ali ima svojih prednosti. Igra pikado, ide na natjecanja u brzom čitanju i piše poeziju. Danas je učenicima pročitala jednu od svojih pjesama. Učenici su također govorili o svojim manama,i puno naučili jedni o drugima. Izrađivali smo ogledala od kolaža na koja smo pisali svoje posebnosti.“ – rekla je predsjednica Udruge Andrea Plavšić. Na radionici je bio i jedan roditelj, gospodin Tomislav Rimac: „Danas sam primjetio kako se, u 23 godine, prije koliko sam ja išao u školu, obilježavanje Dana škole jako promijenilo. U moje se vrijeme zapravo to obilježavalo samo u nekim školama, koje su imale eksperimentalni program i takve su stvari bile u začecima. Nisam siguran je li to onda bilo potrebno, ali sada je ovakav program lijepo za vidjeti.“

„Došli smo se družiti“

Na školskom su igralištu dečki igrali nogomet, a neki od učenika nižih razreda izviđačke igre. Gosti iz Izviđačkog kluba „Javor“ animirali su svu djecu, a njima su se igre i više nego svidjele. „Danas smo pripremili niz igara za učenike. Sve su igre zajedničke, na temu prijateljstva i potiču učenike na timski rad i zajedništvo. Također razvijaju i fizičku vještinu i okretnost. Djeca su super prihvatila igre  i obećala da će ih i ubuduće zaigrati.“ – rekla nam je predsjednica Kluba Jadranka Kokolari. Dečki iz viših razreda zaigrali su nogomet i uživali u druženju. „Super mi je što danas nemamo nastavu. Igramo nogomet i družimo se na školskom izgralištu. Tu smo zbog društva i zabave. Sve mi se svidjelo i mislim da su se nastavnici i učenici potrudili.“ – rekao nam je Marko Ivanović.

U dvorani se čekao početak priredbe. Roditelji i djeca razmjenivali su dojmove s radionica, a tehnička ekipa namještala je glazbu. Fran Čandrlić podijelio je s nama što će on raditi za vrijeme priredbe: „Nalazim se kod laptopa i miksete. Pomažem svom prijatelju da namjesti glazbu. Jedva čekam da počne priredba pa ćemo puštati glazbu.“  Također, razgledavalo se materijale koje su učenici izdradili na radionicama kao što su zastava prijateljstva iz vjeronaučne učionice, internetski bonton koji su sastavili učenici u školskoj knjižnici te crteži s radionice „Stop nasilju“.

Ne rugaj se jer boli me

Priredba je bila otvorena modnom revijom učenika četvrtih razreda. „Ako si nasilan nisi faca“ bila je samo jedna od poruka koje su sami osmislili i ispisali na majice. Za kraj, okrenuli su nam se leđima, a na leđima su im slova tvorila natpis „fora je biti prijatelj“. Ispraćeni pljeskom otišli su s pozornice, a glavnu je riječ preuzela voditeljica Petra Raguž. Prvašice iz ritmičke skupine izvele su svoju točku uz pjesmu „Ne rugaj se“, a najzanimljiviji su dijelovi zasigurno  bili igrokazi. Jedan su pripremili medijatori s učiteljicom Jadrankom Škaricom, a u drugom, onom na engleskom jeziku, glavnu su ulogu imale već spomenute lutke koje su napravili likovnjaci.  Tom su prigodom dodijeljene i nagrade trima najboljim navijačkim nenasilnim pjesmama potpore školskom sportskom društvu Frankopani, a prvu su nagradu odnijeli Josip i Nikola Bajan.Vrlo je vrijedna spomena i antistres radionica za roditelje, koju je priredila i vodila  naša psihologinja Jadranka Oberman-Sebenji. Vrijedan nam je gost bio i terapeut Udruge "Breza"  Zoran Vargović, s radionicom vrijednosti za roditelje i djecu "Stablo zdrave obitelji".

Postanimo prijatelji!

Još jednom smo zaključili: Dan škole nam je sigurno jedan od najdražih dana u godini. Dan bez nastave, ali onaj na kojem se puno uči, većinom kroz radionice, igru i druženje, upravo je ono što je na školski hodnik donijelo nešto više smijeha, prijateljstva i tolerancije. Čini se da nas je naizgled nevidljiva poruka protiv nasilja, koja se provukla kroz taj dan, opet zbližila u istoj misiji: postanimo bolji prijatelji i bolji ljudi!

Sara Grbešić


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Nastavna satnica

Razredna nastava - online

Evo kako izgleda online nastava

Online knjižnica FKF

Školska liječnica